Categorieën
Ruimte

Venus aan onze hemel!

Ben je iemand die graag naar de hemel tuurt? Heb je afgelopen maand ’s avonds een heel heldere ster gezien aan? Misschien zelfs nog voor het al donker was?

Proficiat! Je hebt de planeet Venus ontdekt!

Helder!

Venus is een van de helderste objecten aan onze hemel. Enkel de zon en onze maan zijn nog helderder. Hoe komt het dat je haar zo goed kan zien?

De eerste reden is simpel: Venus is niet zo ver weg. Ons zonnestelsel telt vier aardse planeten. Dat wil zeggen: planeten die een harde grond hebben zoals de aarde waarop wij leven.

Als we beginnen tellen vanaf de zon, zijn dat Mercurius, Venus, de aarde en Mars. Omdat Venus niet ver weg is, lijkt ze dus groter.

Probeer maar eens met een verrekijker! Alle sterren zijn kleine stipjes, maar Venus ziet er uit als een bolletje of een sikkel zoals onze maan.

De zon, Mercurius, Venus, Aarde met maan en Mars
Onze zon en de vier aardse planeten: Mercurius, Venus, de Aarde met onze maan en Mars.

Venus staat natuurlijk ook dichter bij de zon dan onze aarde, waardoor ze heel veel licht ontvangt. De planeet weerkaatst dat licht naar ons toe, net zoals onze maan. Dat licht zien wij wanneer het avond wordt.

Tot slot heeft Venus een heel dik wolkenpak. Wanneer we naar Venus kijken door een telescoop kunnen we de grond niet zien, alleen de wolken. Die wolken weerkaatsen meer licht dan de grond, denk maar aan de witte wolken in onze eigen lucht.

Allemaal redenen die ervoor zorgen dat jij Venus goed kan zien!

Niet altijd te zien?

Als Venus zo helder is, waarom kunnen we haar dan niet altijd zo goed zien?

Dat komt omdat planeten niet stil staan. Net zoals onze aarde, draaien ze allemaal rond de zon.

De aardse planeten in ons zonnestelsel
De aardse planeten in hun baan rond de zon.

Hoe dichter een planeet bij de zon staat, hoe sneller ze een rondje heeft afgelegd. Onze aarde heeft 365 dagen of één jaar tijd nodig om zo’n rondje af te leggen. Venus heeft genoeg aan 225 dagen, bijna vijf maanden minder lang!

Omdat we dus niet even snel rond de zon draaien, zien we Venus niet altijd op dezelfde plaats. Dat zorgt voor problemen!

Venus aan de hemel vinden wordt moeilijker omdat ze niet altijd zomaar op dezelfde plaats staat. Ze verschuift iedere dag een klein beetje aan onze hemel.

Maar het wordt nog lastiger! Wanneer Venus achter de zon is verdwenen, kunnen we haar niet meer zien. Dat is logisch. Maar ook wanneer ze tussen ons en de zon staat, is Venus onzichtbaar. Het zonlicht is zo sterk dat we de planeet niet meer kunnen zien!

Wanneer Venus tussen de aarde en de zon of achter de zon staat, kan je haar niet zien.

Omdat we Venus zo dicht bij de zon moeten zoeken, is het zonlicht heel vaak te sterk om haar te kunnen zien. Profiteer er dus van wanneer je Venus aan de hemel ziet blinken! Morgen is ze misschien verdwenen …

Experiment

In ons zonnestelsel stuiteren de planeten niet zoals springballen wild in het rond. Ze draaien allemaal netjes rond de zon. Maar ook dat doen ze niet zomaar door elkaar.

Net zoals een tol of een draaimolen, doen ze dat allemaal in hetzelfde vlak. Een grote platte pannenkoek met onze zon in het midden.

Met een beetje fantasie kan je dat vlak aan de hemel zien! Ga ’s avonds kort na zonsondergang naar buiten en zoek Venus. Je kan haar in het westen vinden, waar de zon net onder is gegaan.

Gevonden? Goed! Trek in je hoofd een lijn tussen Venus en de zon. Dat is het vlak van ons zonnestelsel! Draai je hoofd een beetje schuin zodat de lijn plat ligt.

Zo kan je zien dat je op de zijkant van onze ronde planeet staat en nu “rechtop” naar ons zonnestelsel kijkt!

Hou je hoofd schuin!

Meer weten?

  • Paxi en het zonnestelsel: Wil je meer weten over de planeten in ons zonnestelsel? Paxi neemt je mee op verkenning in dit filmpje.

Voor ouders en leerkrachten

  • Vlaamse Volkssterrenwachten: In onze volkssterrenwachten kan je terecht voor lezingen, kijkavonden, films en nog veel meer.
  • The Planets Today: Waar zijn de planeten op dit moment? Deze site toont de posities van de planeten in ons zonnestelsel.
  • Space Engine: Dit is een simulatie van het universum waarmee je ook ons zonnestelsel in detail kan verkennen. Oude versies van de software kan je gratis downloaden.