Categorieën
wiskunde

Exponentieel, dat is kweken als konijntjes

Wanneer de eerste persoon in België besmet werd met het corona-virus, was dat meteen een probleem. Eén persoon! Hoe komt het dat er zoveel mensen ziek zijn geworden op zo’n korte tijd? Wat bedoelen dokters als ze het over ‘exponentieel’ spreken. En wat heeft dat met konijntjes te maken?

Toveren met konijntjes

We starten ons verhaal eenvoudig. Je bent een goochelaar en je hebt een goochelaarshoed. Wat doe je daarmee? Juist! Een konijntje tevoorschijn toveren, wat anders?

Leuk! Maar konijntjes zijn sociale dieren en hebben graag een vriendje om mee te spelen. Jij bent een dierenvriend, dus een maand later tover je er nog een konijntje bij. Een klein kunstje met je hoed.

Best leuk, die konijntjes. Je besluit om op dezelfde manier verder te gaan. Elke maand tover je een nieuw konijn uit je hoed. Zo kan je wel een tijdje doorgaan!

Hoeveel konijntjes heb je na een jaar? Simpel.

1 + 1 + 1 + 1 + 1 + 1 + 1 + 1 + 1 + 1 + 1 + 1 = 12 konijntjes

Als je op deze manier blijft werken, komen er altijd even snel konijntjes bij. Twaalf konijntjes per jaar. Na twee jaar heb je dus 2 x 12 = 24 konijntjes. Na drie jaar 3 x 12 = 36. Enzovoort.

Maar waarom zo veel moeite doen? Toveren is lastig en konijntjes komen er toch ook vanzelf?

Experiment

Dit blok dient om kinderen te laten experimenteren. Alles kan en alles mag. Een knutselproject, een natuurwandeling, naar de hemel staren of een denkoefening maken. Zolang het maar leuk en leerzaam is!

Meer weten?

  • Link: Omschrijving.

Voor ouders en leerkrachten

Mogelijk meer uitleg.

  • Link: omschrijving.